Over ons

Centrum de Windstreek is een project waar onderwijs de verbinding met de biologisch-dynamische landbouw gaat maken. Gáát maken omdat wij nog geen plek hebben waar centrum de Windstreek zich kan vestigen. Er wordt nu door ons gewerkt om alles wat nodig is op orde te krijgen zodat, als we een plek hebben, we ook daadwerkelijk van start kunnen.

  

Irene Kuyters : Ik ben altijd zelfstandig ondernemer geweest en hou er van mijn creatieve geest en praktische aard te combineren, nieuwe dingen te ontwikkelen en in de wereld te zetten. Ik ben mijn werkleven gestart (rond 1986) in de biologisch-dynamische landbouw. Samen met anderen startte en ontwikkelde ik de Oosterwaarde in Diepenveen. Eerst als groenteabonnementen bedrijf, later waagde we de sprong en stapte we over op het CSA-systeem. Dat was spannend want we waren hierin pioniers. Onze drive was de landbouw een sociale impuls te geven, uit zijn isolement te halen en stad en platteland weer met elkaar te verbinden. 

Héla coaching

Na mijn landbouw carrière maakte ik de ommezwaai naar het coachwerk. Ik deed een opleiding biografisch coach (e.a.) en begon met paardrijles geven "op een ander manier", vooral aan kinderen. Naast de opvoeding van mijn beide kinderen en het paardrijles geven  ontwikkelde ik mezelf verder tot coach. Ik begon verbanden te zien en te leggen. Ik keek altijd naar hoe het met het kind gesteld was en paste daar mijn lessen op aan. (Paardentherapie en/of coaching met paarden was nog niet "uitgevonden"). Gaandeweg ging de nadruk meer op coaching liggen waarbij het paardrijden of iets anders met de paarden doen meer een middel werd waardoor kinderen blijer werden, beter in hun velletje kwamen te zitten. Paarden bleken voor kinderen een prachtig middel om op een plezierige, positieve manier hun lastpakken de baas te worden en hun hindernissen te nemen. Ik doe dit werk nu zo'n 15 jaar.

De Windstreek

Sinds mei 2021 ben ik de Windstreek gestart. Aanleiding was wat ik zag bij de kinderen, hun ouders en ook leerkrachten in het huidige onderwijs waarmee zij zich uiteen moesten zetten en de worsteling die dat gaf. Ook dat als ik de kinderen" goed af lever", dus met zelfvertrouwen en creatief eigenwijs, ik hen terug moet laten gaan in een onderwijs omgeving waar, kort door de bocht gezegd, reproductie als ontwikkeling gezien wordt. Zo ontstond het idee om een verband te gaan leggen tussen onderwijs en landbouw. Want, in hoe ik mijn coach werk gefaciliteerd heb, is veel overeenkomst te vinden met het landbouwleven. 

Wat ik veel zie, is dat kinderen niet het vermogen hebben zichzelf aan te zetten.  Nadoen, reproductie: ja. Creatief eigenwijs zijn, zelfredzaamheid...nou nee. En dat baart mij grote zorgen. Dus ik denk dat door het onderwijs op en in een levende voedingsbodem te zetten, in de vorm van een biologisch- dynamisch landbouwbedrijf, er een fundamentele verandering plaats kan vinden in het voeden en op voeden van kinderen.

Ik gun kinderen een plek waar ze kunnen halen wat ze nodig hebben om de toekomst in te kunnen groeien.

Nu werk ik, naast het werk met de paarden en de kinderen, voor Centrum de Windstreek. Ik ben voorzitter van Stichting de Windsteek.

Vincent de Gooijer: penningmeester  van Stichting de Windstreek.